Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Ziare.com
Anul şi data apariţiei: 23.02.2009
Tematica: problema emigranţilor români din Italia
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Frattini: Doar 1% dintre romanii din Italia creeaza probleme de siguranta
Acces online: https://www.ziare.com/cristian-diaconescu/stiri-cristian-diaconescu/frattini-doar-1-la-suta-dintre-romanii-din-italia-creeaza-probleme-de-siguranta-682416


Numai 1% dintre cei aproximativ un milion de romani din Italia creeaza probleme de siguranta, a declarat luni ministrul italian de Externe Franco Frattini, la Bruxelles, inainte de intrevedea cu omologul sau roman Cristian Diaconescu.

 

 "(Romanii din Italia - n.red.) sunt un milion, avem poate 10.000 de persoane care creeaza probleme si 990.000 care au fost primiti.

 

 Noi cerem Romaniei unele garantii pentru a contracara efectul acestor 10.000, care sunt un grup mic, dar fac o impresie (puternica - n.red.) opiniei publice italiene", a spus Frattini, care se intoarce la Roma insotit de omologul sau roman Cristian Diaconescu.

 

 "Cei 990.000 de romani buni sunt primiti ca prieteni, care persoane care muncesc, ca cetateni europeni care au toate drepturile. Simplu, aceasta este situatia", a subliniat Frattini.

 

 "Noi suntem primii care vrem respectarea prezumptiei de nevinovatie", i-a dat el asigurari lui Diaconescu. Acest principiu nu este, insa, valabil in cazul persoane condamnate definitiv, care ar trebui sa isi ispaseasca pedeapsa in tara lor de origine, inclusiv in baza unei directive europene propusa de Frattini in 2006, cand era comisar european pentru justitie, si care va intra in vigoare in 2010.

 

 La o conferinta de presa sustinuta inainte de reuniunea ministrilor europeni de externe, la Bruxelles, Frattini ceruse Romaniei garantii ca pe teritoriul Italiei nu vor mai ajunge infractori romani.

 

 In replica, Diaconescu a spus ca "prezumptia de nevinovatie face parte din principiile fundamentale ale statului de drept".

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.